Tarih ve Kültür

COĞRAFYA

Köyler insanlar gibidir. Yaşıyorlar, nefes alıyorlar, ün kazanıyorlar ve bazen unutuluyorlar. Diyenler, doğaları, sakinlerinin kıyafeti ve onlar için duygularımızı şekillendiren yaşam biçimleriyle işaretlenir.

Bodamya, postin tarihi, kültürü, güzel ortamları ve hepsinden önemlisi halkıyla uygun bir yer olacağına hemen hemen hemen veriyle bir bulaşma. Bodamya, Antalya ilinin dağlık bölgesinde Kalkan ilçesine 8 km uzaklıktadır. Köyün toplam yüzölçümü yaklaşık 3.000 hektar olup, 30.000.000 hacaredir ve bu sadece% 30'u yerli ve yabancı sakinler için kullanılmaktadır.

Bodamya, Batı Toros sıralarının deniz seviyesinden 450 metre yükseklikte bir çıkıntı olan Beydağları Dağı'nda yer almaktadır. Bodamya'nın kuzey sınırı, dünyanın en büyük ikinci sedir ormanına komşudur ve savaşta 18 km uzunluğu ile Akdeniz'in ve Türkiye'nin en güzel sahili vardır.

TARİH

Likya bölgesi yerleşim höyüklerinin kazıları ve Bodamya referans arkeologlar tarafından yapılan yüzey araştırmaları, bölgedeki insan yerleşimi tarihinin M.Ö. 8000 belgesine kadar gittiğini. M.Ö. 4. ve 5. yüzyılda cen türlerinde Bodamya, karakteristik kaya mezarları köy bölgesinde görülebilen Likya'nın bir parçasıydı. Tarihte çeşitli arkeolojik yerler için Bodamya ismi ortaya çıktı. Bunlardan biri, 1892'de Likya bölgesi ve medeniyetini araştırdıklarında üçüncü seferlerinde Avusturyalı bir askeri mühendis Kaptan Ernst Krickl liderliğindeki bir grup Avusturyalı arkeolog tarafından bulundu, resimler, çizimler ve haritalar ile çeşitli araştırma kaydetti. .

Katkısı erken aşamalarda önemliydi ve kayıtlarında Bodamya isminden bahsetti. Bodamya'nın "Potemie" olarak geçtiği bir üçleme yazdı. İnsanlık tarihi boyunca zengin su kaynağı nedeniyle "Potemie" verilen Bodamya'nın adı.

Köy aynı zamanda ünlü “Likya Yolu” üzerinde yer yemek ve bu olabilir Likyalılar, Bodamya'nın doğal suyunun yaklaşık 35 km'lik başkentleri Patara'ya taşınması için özel menfez yapım sırasında. 

ETİMOLOJİSİ

Helenish dilinin tarihi kayıtlarına göre, Bodamya'nın bir kelimesi "suların karası / ülkesi" ile eşleşiyor. Bu aynı zamanda arkeologların "potemi" olarak zengin suyuna sahip bir yere isimlerini ispat etmektedir. Yunan sakinlerinin Türkçeye takas edilmesinden sonra Bodamya'nın adı "İslamlar" olarak değiştirildi.

DEMOGRAFİK

2010 nüfus sayımına göre köyün 3.000 sakini ve üç mahallesi vardır. Nüfusun 1.500 civarı nüfus halen köyde ve geri kalanlar “Akbel” mahallesinde yaşamaktadır.

EKONOMİ

Şu anda yerel halk üzüm yetiştiriciliğinden, kısmen arıcılıktan ve hayvancılıktan yaşıyor, ancak son yıllarda gelişmiş tesislere sahip çekici bir turizm merkezi haline gelmek için büyük çaba gösterdiler.

Kalkan'da turizm gelişti ve Bodamya Köyü bundan ekonomik fayda sağladı. Yerel halk, İnsanların tatillerini mümkün olduğu kadar keyifli hale getirmek için daha  da iyileştirmek ve ağırlamak için turizme odaklanmalarını sürekli olarak artırıyor.ve daha fazla turiste hizmet vermek için turizm yatırımlarını arttırmaktadır.

Köy, doğal su kaynakları konusunda zengin olduğu için Restaurant çeşitliliğini başarılı bir şekilde artıtırarak Turizme kazandırdı. Gelen talepler doğrultusunda Villa Yatırımları giderek artmaktadır.

İnsanların bölgemize ilgisi ve Villa kiralama talepleri her geçen gün artmaktadır. Bölgemizin potansiyeli buna müsait olup gelişmeye açıktır.

KOMŞULARINIZ

Kalkan, Patara Plajı, Xanthos ve Letoon antik kentleri Bodamya köyüne komşudur. Kalkan, korunmuş eski kenti, evleri ve gece hayatı ile çok popüler bir turizm bölgesidir. 18 km uzunluğundaki Patara'nın doğal plajında ​​yüzmeye ve yürümeye ara vererek Patara, Xanthos ve Letoon antik kentlerini günübirlik olarak ziyaret edebilirsiniz.

Köyün çevresindeki dağlar da trekking, tırmanma ve kanyon yürüşü gibi sayısız aktiviteler için imkanlar sunuyor. Kaş ilçesi Bodamya'ya 35 km uzaklıktadır ve tüplü dalışlar için sualtı dalış yapma imkanları sunmaktadır.

Bodamya'nın harika manzarası, gündüz veya gece Kalkan koyuna ve adalarına ayrıca Patara plajına bakmaktadır.

AYRICA BAKINIZ

Kaputaş Plajı

Patara Plajı

Likya Mezarları

Kalkan

BODAMYA KÖYÜNDE YAŞAM VE DOĞA

KÜLTÜR

Ortak bir Türk kültürü olarak, hanehalkı son derece önemlidir ve her şey çoğunlukla köyün etrafında döner.

Bunun ana nedeni, yakın zamana kadar erkeklerin ve kadınların ana işgalini hane halkı grubuyla yakından birleştiren çok ekonomik birliktir. Aile, köy yaşamının temel yapısıdır.

Çoğu insan kır evlerinde ve taş evlerde yaşar, ancak Bodamya'da çok az villa vardır.

YEREL YAŞAM

Diğer Türk köyleri gibi, Bodamya da gündüz ve gece oldukça gerçektir. Aileler evde kalmayı veya gece saatlerinde komşularını ziyaret etmeyi ve erken yatmayı tercih ediyor! Köyün gençleri genellikle yaz aylarında Turizm bölgelerinde çalışmaya gittikleri için genellikle sokakta yaşlı insanlar çoğunlukla görebiliyor.

Köylüler erken uyanırlar ve topraklarını çapalamak, hayvanlarını beslemek ve kahvaltıları için özel ekmek "yufka" hazırlamak gibi günlük işleriyle meşgul olurlar. Erkekler genellikle köyün "çay kahvesinde" iskambil veya sohbet yoluyla vakit geçirirler ve kadınlar komşularıyla birlikte ve çocuklarla ilgilenir.

Bodamya köylüleri çok misafirperverdir ve yabancılarla konuşmaktan her zaman mutlu olur, hatta bazen İngilizcelerini anlamak kolay değildir, ancak vücut dilleri onlarla iletişim kurmak için gerçekten çok basittir.

ALT YAPI

Köyün altyapısı temel olarak elektrik, internet erişimi ve su şebekeleri ile kullanılabilen telefon hatlarıdır. Sağlık merkezi köyden sadece 4 km uzaklıktadır ve acil durumlar için acil durum “112” ye ulaşmak çok kolaydır. Köyde bir Postane (PTT) yoktur, ancak postacı her gün posta gönderir / toplar. Şu anda Akbel mahallesinde bir ilköğretim okulu vardır.

YABANCI KONUTLAR

Yerleşik olarak yabancıların nüfusu her yıl artıyor ve yaz ve kış aylarında kendi villa evlerinde yaşayan 40 "aileye" ulaştı. Şu anda Bodamya'da yerli ve yabancı yatırımcıların sahip olduğu 70 villa evi bulunmaktadır.

Acenteler veya bireysel turistler bu villa evlerini kiralayabiliyor ve bu gelişme devam ediyor, çünkü şimdi köyün doğal potansiyelini daha da iyileştirmek ve kullanmak için daha fazla olasılık var.

Yabancı sakinlerimizden biri "Bodamya'nın sakin, huzurlu doğal çevresini ve huzurunu yakalamak ve takdir etmek için buradayız" dedi.

ULAŞIM

Fethiye'ye 60 km ve en yakın havaimanı 85 km uzakta olan Dalaman havaalanından Bodamya'ya ulaşabilirsiniz.

Akbel'e Kalkan'dan araba ile dağlık, zeytin ağaçları ve üzüm bağlarının bulunduğu yeşillikler içinden tırmanarak ulaşabilirsiniz.

Taksi Kalkan'dan tek yönlü veya gidiş-dönüş seferler için de geçerlidir ve Bodamya'ya ulaşmak sadece 15 dakika sürer.

YİYECEK VE DOĞA

Mutfağı Anadolu'da tipik, her evin bahçesinde olduğu gibi düz ekmek "yufka" ocakları bulabilirsiniz. Bodamya'da; pekmez , sirke ve kurutulmuş "kuru üzüm" ürünleri üretilmektedir

Zeytin ve zeytinyağı, köylülerin çoğunun kendi zeytin ağacı bahçesine sahip olması nedeniyle ev mutfağında çok yaygındır. Sebze ve meyveler çoğunlukla organik koşullar altında büyümekte ve kimyasal gübre asla bahçelerde kullanılmamaktadır.

Bu ev yapımı ürünleri "pekmez", "sirke", bal ve zeytinyağını köydeki tüm işletmelerde ve manavların önünde kolayca bulabilirsiniz. Akbel'de her Pazar günü yiyecek ve diğer ihtiyaçlarınız için alışveriş yapabileceğiniz bir pazar  bulunmaktadır. En popülerler üzüm, nar, badem, dut, incir, vişne ve her türlü yeşil sebzedir.

Doğa, bu köyde soğuk kaynak suyuyla yiyecek ekimi ve havayı tazeleme konusunda cömertdir. Dağlar, Bodamya bölgesini çevreler ve rakım 450 mt olduğu için, sıcak yaz günlerinde deniz seviyesinden 8-10 derece daha soğuk bir fark yaratır.

İKLİM

Bodamya yazımız genellikle nemsiz kuru havaya sahiptir. İlkbahar ve sonbaharlı geçer ancak soğuk değildir. Köylüler 50 civarında beri hiç kar görmediler, ancak kışın kesinlikle bir ısıya veya şömineye ihtiyacınız olacak. Yazılı 27-32 derece ve kışın 3-8 derecedir yazıyor. İlkbahar ve sonbahar ortalamaları yaklaşık 15 derecedir.